Kereviz

Latince adı: Apium graveolens

Arapça Adı:كەرفەس

Farsça Adı: كەرەفشى

Orduca Adı: ئەجمود

İnglizce Adı: Celery

Tanımı: Maydanozgiller familyasına ait olan yaprakları ve kökü tüketilen iki yıllık bir bitkidir. Keskin ve hoş kokusu vardır.boyları bir metreye kadar, üst kısımları çatallaşır. Roset ve alt yaprakları uzun saplı kanat şeklinde ve üsteki yaprak gövdeye oturmuştur. Yapraklar genellikle ikili-üçlü yaprakçıklardan oluşur ve bunların kenarları derin dişli ve koyu yeşil renklidir. Yaprak uzunluğu yaklaşık 36-45cm, kçk yaprakları 2-3 çitfttir. Çiçekleri 15cm-50cm, çapı 5cm büyüklüğünde üzerinde yay gibi üç çıkıntı bulunur, tüysüz, parlak, esmer renkli, özel kokulu, yassı ve köşeli veya yuvarlaktır. Çiçeklenme  nisanda, meyvesi ise haziranda oluşur.

Yetiştiği Yer: Dünyanın çoğu bölgelerinde yetişir.

Kimasal İçeriği: Glukoz türevlerinden apigenin, bergapten, uçucu yağ , organik asit, karoten, C vitamini ve şeker bulunur. Kuru kerevizde bir çeşit sarı renkli asitli madde olup, bazlarda çözülür ve tansiyonu düşürme etkisi vardır.

Farmakolojik Etkisi:

  1. Tansiyon düşürme etkisi; kerevizden izole edilen maddeler tavşan ve köpeğe enjekte edildiğinde tansiyonu düşürdüğü, damarları genişlettiği gözlemlenmiştir. Kereviz etanolda çözüldüğünde bu etkiyi vermediği, asitli çözeltisinin farede düzenli olarak tansiyonu düşürdüğü bulunmuştur.
  2. Sinir sistemine olan etkisi; kerevizden izole edilen glukoz ya da Apigenin tüketildiğinde codein’den kaynaklanan sinir sistemi bozukluğunu engellediği bildirilmiştir.

Taze yaprağının haşlanmış suyu mayalanmayı hızlandırır. Uçucu maddesi vücuttaki tek hücreli bakterileri engeller. Tüm bitkiyi ezerek yapılan tablet köpekte idrar süktürücü etki göstermiştir. 

Mizacı: 2. derecede kuru sıcak.

Faydaları: İdrar ve adeti söker, gaz giderir,ödem atar.

Kullanımı: Baş ağrısı, göğüs ve sindirim zayıflığı, astım,karın ağrısı, iştahsızlık, çeşitli ödem, idrar gelmezlik, adet gelmezlik durumlarında kullanılır.

Kullanım şekli: Haşlanarak ve belli bitkilerle beraber tüketildiğinde astıma, iç organ hastalıklarına iyi gelir. Keskin ilaçların yan etkisini yok eder.

Kereviz bal ile beraber tüketildiğinde mide bulantısını durdurur, iştah açar, gaz giderip karın ağrısını durdurur.

Taze kereviz suyu idrar söktürür, böbrek ve idrar yolundaki taşları yumşatır, kanlı idrarı iyileştirir.

Kereviz suyu nar suyu ve şekerle berebar içildiğinde zehir temizler, ödem atar. Kereviz gül yağı ve sirkeyle beraber kullanıldığında akne, sivilce ve egzamalara iyi gelir.

Kükürt, noşadır ile kullanıldığında siğile iyi gelir.

Taze kereviz suyu günde 3 defa, her defasında 3-5ml içilirse tansiyonu düşürür. 

Dozu: Kökünden 5-8 g

Yan Etkisi: Hamileler, kuru sıcak mizaclı insanlara zararlı.

İslah edici: anason, damla sakızı