Lahana

Latince adı: Brassica oleracea L

Arapça Adı:بقلتە الانصار

Farsça Adı:كەرنب

Orduca: كرم

İnglizce Adı: Leather bergenia

Tanımı: Turpgiller (Brassicaceae) familyasından geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, birçok türü olan bitki.

Lahana gövdesi değişik boy ve yapıdadır, gövde kalınlığı ortalama olarak 5-10 cm'dir. Yapraklar gövdeye uzun veya kısa saplarla bağlanır. Başlar yaprakların üst üste binmesiyle oluşur. Başların çapı ortalama 20-30 cm olup, 80 cm kadar çıkabilir. Yapraklarının kalınlığı 1-2mm’dir.  İç kısmının rengi beyaz, üzeri ise yeşil olur.

Kimyasal içeriği: Karbonhidrat, protein, kalsiyum, demir, 100 gramında 76mg C vitamini, 0,15mg B1 vitamini, 0,07gr B2 vitaminini içerir.

Mizacı: 1.derecede kuru soğuk

Özellikleri: İdrar ve adet söktürür. Yumuşatıcı ve balgam söktürücüdür. Ateş düşürür. Susamayı giderir.

Kullanımı: Kabızlık, adet gelmemezlik, idrarın az olması, uykusuzluk için kulanılır. Baş ağrısı, gözde kararma, kabızlık, müzmin öksürük, iç organlarda ödem için de kullanılır.

Kullanım usulü: A- lahananın kaynatılmış suyu susam yağıyla kaynatılıp gargara yapılsa boğazı açar. B- lahana, ıspanak, salatalık tohumu, karpuz çekirdeği kaynatılıp içilse idrarı çoğaltır. C- lahana, ıspanak, havuç, arpacık soğanı, barbunya 15er gram kaynatılıp içilse bağırsağı yumuşatır. D- zufaotu, keten tohumu, şalgam tohumu 10 ar gram, lahana 15gr kaynatılıp içilse balgamı söktürerek kronik öksürüğe şifa olur.

Yan Etkisi: Beyine zararlı.

Düzeltici: tereyağı ve kaymak, tuz