Zeytin  Yağı (gan lan you)

Oleum olivac

Arabça adı:دۆىنۆلزەيت

Farsça adı:  زەيت

Orduca adı: رەۋغىنى  زەيتۇن 

İngilizce adı:   Olive oil

Botanik Tanımı: Zeytingiller familyasından bitki zeytinin olgun meyvesinin yağıdır.

Bitkisi Canarium album(Lour) Raeusch’dır.  

Bitki morfolojisi için “Zeytin” konusuna bakılır.

Nerde üretilir: Avrupa, Türkiye, İtalya’da üretilir

Bitki ilacı şekli: sarı renkli, şeffaf yağdır, tadı tatlı.

İçindeki kimyasal maddeler:  Amyrin içerir, bu maddeden atcydom ocykom ve gliserol hazırlanabilir. başka lynolin da içerir.

Mizacı: 2.derecede nem sıcak

Etkisi: vücudu kuvvetlendirme, sürdürme, ağrı kesme, cildi nemlendirme, yumuşatma, sindirim organlarındaki rahatsızlıkları giderme.

Kullanım yerleri: felç, eklem ağrıları, siyatik, kuru cilt, mide ve on iki parmak bağırsak yarısı, alışılmış kabızlık, baş ağrısı tedavisinde kullanılır.

Kullanım şekli: yağlandırma yoluyla,  sindirim sistemi hastalıkları içinse içilerek kullanılır. siyatik ve eklem ağrıları için şarapla beraber verilir. Karın ağrısı için zeytin yağı ve 25ml’ye kadar sıcak su beraber içilse alışılmış kabızlığa iyi gelir. Başı yağlandırsa baş ağrısı gider.

Vücudu zayıf insanlar yemekte kullanabilir.

Soğukluktan  kaynaklanan hastalarda merhem hazırlanıp yağlanması için verilir.

Kullanım Miktarı: 10ml’ye kadar kullanılır.

Yerine kullanılabilecekler: susam yağı

Yan etkisi: yaraya sürülse kaşıntı yapar.

Düzeltici: bal, menekşe şerbeti